Kväkargårdens program för augusti och september

Kväkargårdens program för augusti och september

För anmälan och mer information, kontakta Torbjörn Söderquist:
073-774 54 80 eller torbjorn@kvakare.se

 

Föredrag: Freeborn John

Söndag 27/8, kl. 18

John Lilburne är en av de mest inflytelserika frihetsidkare som historien glömt bort. Hans idéer och tankar om allas jämlikhet kom att influera två revolutioner och påverka Franklin D. Roosevelts ”Fyra Friheter”. Lilburne kämpade i det engelska inbördeskriget mot en tyrannisk kung, men kom sedan även att kämpa mot hans ersättare, den lika tyranniska Oliver Cromwell. Lilburne blev kväkare mot slutet av sitt liv.

Föredragshållaren Christopher Marry Hultman är i grunden litteraturvetare, men jobbar som lärare i historia, religion, svenska och engelska.

 

Ljusgruppen

Fredag 1/9 kl. 18.30, även 6/10, 3/11 och 1/12.

Ljusgruppens möten består av ledda meditationer med tystnad mellan korta instruktioner. Mötena leds av Birgit Aquilonius.

 

Dagar för lärande – Vännernas beslutsmetod

Lördag 2/9, kl. 10-15 (grundkurs)

Lördag 9/9, kl. 10-15 (fördjupningskurs)

Ledare för båda dagarna är Wilhelm Dahllöf. Anmäl dig minst en vecka i förväg till ville@kvakare.se. Avgiften, på 100 kr, betalas till samfundets plusgiro: 51583-3. Lunch ingår.

 

Bibelstudium

Onsdag 13/9, kl. 18-19.30. Även 27/9 och övriga onsdagar ojämna veckor under hösten.

Vi är en öppen grupp som träffas varannan vecka för att läsa bibelpassager tillsammans. Ta gärna med en bibel om du har en. Inga förkunskaper, ingen föranmälan, alla välkomna!

 

Endagsretreat: Mitt andliga liv – om djup livsinspiration

Lördag 16/9, kl. 10-16

Hur ser min andlighet ut och hur vårdar jag mitt andliga liv? Hur kan vi bygga och fördjupa en andlig gemenskap? Vi möter oss själva och varandra i tystnad, reflektion och samtal.

Kväkarretreater erbjuder ett tillfälle att ur tystnaden dela erfarenheter. Retreatledaren inleder med reflektioner och frågor att utgå ifrån. Du behöver inte vara kväkare för att delta!

Rekommenderat bidrag för kostnader är 100 – 300 kr (enkel måltid ingår).

Retreatledare: Torbjörn Söderquist.

 

Föredrag: Etty Hillesum – att hålla livets gnista brinnande

Söndag 17/9, kl. 18

Etty Hillesum var holländsk judinna och mystiker som dog i Auschwitz. Hennes liv lär oss om livsmod och mening i en mörk värld. Kväkaren Rebekka Rundberg berättar om Etty, men läser också ur hennes dagböcker och brev från åren 1941–43.

 

Poesikväll

Onsdag 20/9, kl. 18-19

Utvalda dikter läses ur tystnaden i andaktsfull gemenskap.

Kvällen leds av Ann-Kristin Åklint och Torbjörn Söderquist.