Gruppfoto från Världsmötet i Sydafrika

Episteln från världsmötet

Till alla Vänner överallt, den 12 augusti 2024

Vi skickar kärleksfulla hälsningar från världsmötet för Vännernas världskommitté för konsultation (Friends World Committee for Consultation, FWCC), som hölls online och i Vanderbijlpark nära Johannesburg, Sydafrika, vid stranden längs floden, känd som IHai!arib, Lekwa, iLikwa och Vaal, från den 5 till 12 augusti 2024. Vi är verkligen ‘vid floden’, “down by the riverside”, när vi lägger ner våra bördor och lyfter dem upp till Gud.

500 vänner har samlats vid flodens strand och online, från 53 länder och representerar 95 årliga möten, gudstjänstgrupper och kväkarorganisationer. Hälften av dem deltog online, individuellt och organiserade i 50 “hubbar” över hela världen, första gången för ett världsmöte. Med glädje reflekterar vi över hur fantastiskt det har varit att ha bidragen från onlinevänner i rummet. För oss som var online var det en glädje att inkluderas och uppleva gemenskapen. Tyvärr hindrades några Vänner från att delta. Vi beklagar deras frånvaro och håller dem i ljuset.

Vårt tema är ‘Att leva i Ubunti-andan: att svara med hopp på Guds kallelse att vårda skapelsen och varandra’. Ubuntu är ett zuluord som talar om den heliga andens kraft och oavbrutna arbete mellan oss, vilket gör det möjligt för oss att gå bortom våra individuella jag och förstå att ‘jag är för att vi är’.

I denna glädjefyllda samling har vi utökat vår förståelse och uppskattning för vilka vi – som kväkare – verkligen är. Vilken gåva. Trots våra många olikheter har vi firat att vi delar inte bara våra kväkargrundare – grattis på 400-årsdagen, George Fox! – utan också djup Vänskap, en öppenhet för nya bibliska tolkningar, våra strukturer och processer, vårt djupa engagemang för fred och rättvisa, vår kärlek till Jorden och vår kärlek till Gud.

Ivriga att alla samlade Vänner ska kunna delta så fullt ut som möjligt, har vi överbryggat geografiska avstånd och språkbarriärer med teknik, tålmodiga tolkar och Guds nåd. Vi är tacksamma. I den inkluderande andan av Ubuntu har vi alla – och särskilt engelsktalande – utmanats att tala långsamt och tydligt nog för att våra tolkar ska kunna göra sitt arbete. Vi har alla utmanats att hitta en Andeledd balans mellan att tala och lyssna, mellan handling och kontemplation, mellan att göra och bara vara.

Före denna samling kom 46 av de unga vuxna Vännerna bland oss samman för fyra dagar av delade upplevelser, samtal, reflektion, skratt, gudstjänst och sång. Genom att leva i gemenskap utforskade, höll och dansade unga vuxna vänner med gemensamma drag och olikheter. I en spännande utveckling bildades en världskommitté med åtta unga vuxna vänner från alla FWCC-sektioner. Detta återspeglar ett glädjefyllt engagemang för att fortsätta vårda den nyfunna känslan av gemenskap. Medvetna om ansvarens storlek, uppmanar unga vuxna Vänner oss alla att stödja och lita på dem.

Vi blev varmt och glädjefyllt välkomnade av våra värdar från Sydliga Afrikas årsmöte och Afrikasektionen inom FWCC. En lokal Vän delade med oss den sydafrikanska hälsningen ‘sawubona’, vilket betyder ‘jag ser dig och inte bara dig, utan alla som har gjort dig till den du är’. Hon talade också om hur att komma till kväkarna hjälpte henne att tro på livet bortom rasistisk segregation. Både virtuella och lokala utflykter berikade vårt program. Utflykter till Cradle of Humankind och Apartheidmuseet grundade samlingen i värdlandets egen smärtsamma och turbulenta resa. Vi har inspirerats av våra värdars Andefyllda motståndskraft, som framträder ur det förflutnas och nuets kamp för att stadigt bekräfta att genom Guds nåd är vi fortfarande här. Vi är ett.

Tillsammans har vi hållit andakt, bett, sjungit, värmts av solen, kylts av kvällsfrosten och, naturligtvis, pratat – och pratat – och pratat ännu mer. Vi har försökt att urskilja Andeledda vägar framåt för att hedra vårt engagemang för våra tre sammanhängande teman: omsorg om skapelsen, helande av relationer i ljuset av historisk och pågående orättvisa och vårdande av Ubuntu. Våra framväxande concerns har fångats och vävts samman i ett eget dokument.

Vi är gripna av det akuta behovet av att göra förändringsarbete i världen. Vi är också kallade av den stilla lilla rösten att pausa, att lyssna djupt på varandra och på skapelsen. Jeremia 29: 11-14 säger: ‘Jag vet vilka avsikter jag har med er, säger Herren: välgång, inte olycka. Jag skall ge er en framtid och ett hopp.’ Gud är med oss. Vi är här. Vi är ett.

Vi har blivit utmanade, och många av oss är kallade att delta i gemensam, global kväkarhandling för att leva ut våra concerns – att vara, som George Fox sa – ‘modiga för Sanningen’. Andra bland oss fokuserar på lokalsamhället. Vi lär oss att utöka vår medkänsla för vilka vi är, precis som vi finner oss själva i all vår trasighet och vår skönhet.

Skillnaderna i våra perspektiv, vissa stora, vissa små, har blivit mer uppenbara, ibland smärtsamt så. Vi har kunnat, med Guds välsignelse, lösa vissa spänningar genom medkännande samtal, medan andra helt enkelt hölls i vår mitt. Vi är inte avskräckta.

Vår historia och nutid påminner oss om vår förmåga att vara trogna, modiga förändringsskapare. Med radikalt hopp litar vi på vår gemensamma förmåga att ‘erkänna, ångra, återlösa och återställa’ (recognise, repent, redeem and restore) och att arbeta tillsammans på vackra och förändrande sätt. 2 Korinthierbrevet 5:17 säger: Därför, om någon är i Kristus, har en ny skapelse kommit: Det gamla är borta, det nya är här! Vi vet att genom Jesu inbjudan till nytt liv, ‘blir allt nytt’. Gud har inga händer utan våra, inga fötter utan våra, inga läppar utan våra, så vi fortsätter att föreställa oss en bättre värld. Jag är för att du är. Jag är för att vi är. Jag ser dig. Vi tillhör varandra. Vi är fortfarande här. Vi är ett.

George Foxs radikala insisterande på att föra Guds rike till alla delar av våra liv, bjöd in vad han kallade ‘den nya skapelsen’. Är vi redo för vad som kommer? Är vi beredda att göra vad som krävs av oss för att föda den nya skapelsen? Hur förändrar vårt levande Ubuntu världen? När vi återvänder till våra hem, med förnyad kärlek till vår internationella kväkarfamilj, må Gud välsigna rummen mellan oss när vi söker en bättre värld för all skapelse. Låt den nya skapelsen komma.

I Guds kärlek, med radikal hopp,

Simon C. Lamb, ombud, FWCC
På uppdrag av alla som var en del av vårt världsmöte