Referat från vandringsretreat genom Nackareservatet

Referat från vandringsretreat genom Nackareservatet

Att vandra långsamt tillsammans under tystnad i naturen är en sällsam upplevelse. Mellan oss utbreder sig en känsla av enhet och gemenskap, som en stam, ett naturfolk starkt förbundna med varandra. En upplevelse där alla sinnen är med och registrerar dofter, färger, former, ljud av sus och fågelsång och det försiktiga trampandet av fötter. En humla surrar förbi, ett intensivare surr av en blomsterfluga, en korp som ropar över träden, en fisk gör ett hopp och plaskar till i sjön. Naturen är full av liv i en väv, en helhet, ett sinnrikt system av ömsesidighet som känns stort att tänka på. Naturen ger glädje, rymd, frid, liv uppåt i det stora makrokosmos som neråt i det lilla mikrokosmos.

En fjäril landar på den grå spräckliga berget, fäller in den färggranna sidan av vingarna och i ett slag förvandlas till samma gråspräcklighet som berget nästan omöjlig att upptäcka. Myran lägger beslag på ett havregryn och börjar släpa det meter efter meter med en last som är större än myran själv. Jag tar en tugga från mitt päron och en blåskimrande insekt landar på det vita fruktköttet. Jag följer den närgånget med blicken och upptäcker att den fällt ut en snabel och suger i sig fruktsaft. Vi delar på päronet insekten och jag. Sen får den plötsligt nog, lyfter och försvinner bort.

På en tallhed där gråberget går i dagen med lavar och vitmossa sprider vi ut oss och tillbringar tid i enskildhet. Naturen talar till oss. Vi finner vila och ro och inspiration. I naturen finns mycket som själen kan förbinda sig med och glädjas över, älska och jag tror att naturen behöver vår kärlek och vår omsorg och vi behöver den.

Vi avslutar vandringen vid kallkällan vid Sandasjön. Vi dricker av det rena goda vattnet som filtreras genom grusåsen. Här hämtar folk vatten och de riktiga vattenfilosoferna hämtar allt sitt vatten här och dricker aldrig kranvatten. Här står stora barrträd stadigt i marken och med en enorm frihet i sin krona. Vi befinner oss på en mäktig plats, en kultplats. Ett fint ställe att avsluta vår vandring på.

/Torbjörn Söderquist