Följeslagare i Palestina och Israel

Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel söker nya följeslagare.

 

Vill du sprida medmänsklighet under konflikt och ockupation? Är du skicklig på att informera och inspirera, och vill verka för rättvisa och fred? Då kan du vara en av dem vi söker för att sända ut som ekumeniska följeslagare till Palestina och Israel för ett tremånadersuppdrag med utresa våren 2017.

För mer information och ansökningshandlingar, se www.foljeslagarprogrammet.se  Välkommen med din ansökan senast 1 oktober!

foljeslagare

Alldeles särskilt gärna skulle vi vilja rekrytera följeslagare från Västerbotten , Västernorrland, Blekinge, Gotland, Gävleborg och Jämtland – där vi inte haft några följeslagare från på länge.

Det svenska kväkarsamfundet är representerat i det svenska följeslagarprogrammets styrgrupp. Vi bidrar också två gånger årligen med intervjuer av sökanden till programmet. Kväkarna i Palestina var bland initiativtagarna till följeslagarprogrammet, som Kyrkornas Världsråd har ansvar för, och kväkarna i England är huvudman för programmet i England.

Kväkaren Görel Råsmark har skrivit om sin erfarenhet som följeslagare.

I mig finns alla de andra.
Jag har varit ekumenisk följeslagare. Jag har delat människors vardag under ockupation och låtit deras liv bli en del av mitt.
Jag var då också det palestinska barnet som inte vågade passera de israeliska soldaterna i vägspärren, mannen som inte fått någon rättegång och hungerstrejkade i fängelset, kvinnan som sett israeliska bosättare skövla familjens olivträd. Jag var också den israeliske säkerhetsvakten som tröttnat på konflikterna i vägspärren och jag var den unga soldaten som ville göra en god insats men tvingades genomföra övergrepp.
Som följeslagare är uppdraget att se och att berätta. Att synliggöra det direkta, det kulturella och det strukturella våldet och hålla fram att våldet gör oss alla till förlorare. Det är att gå i närkamp med sig själv. Att inte rygga tillbaka för våldet i sitt eget inre.
En följeslagare följer fredsvänner på båda sidor om muren och bidrar till att skapa goda möten. En följeslagare slår följe för fred.