Tema jämlikhet i ny årsskrift

Tema jämlikhet i ny årsskrift

Erfarenheter – Årsskrift 2014-2015 är den tredje utgåvan i serien Vännernas samfund i Sverige ger ut. Årsskriften vänder sig både till sökare som vill veta mer om kväkarnas tradition och livssyn och till Vänner som söker fördjupad läsning.

Temat den här gången är jämlikhet — ett begrepp som engagerar, men också provocerar. Inte minst när någon lämnar sin kyrka eller sitt andaktsrum och går ut i samhället och talar med tydlig stämma. I den 170-sidiga skriften har vi samlat texter som ur olika perspektiv tar upp frågan om jämlikhet. Texterna är med ett par undantag nyskrivna och avsedda för årsskriften.

Här finns bland annat en svensk-brittisk dialog om vad jämlikhet betyder för samhällsklimatet; ett personligt porträtt av den stridbara kväkaren och suffragetten Alice Paul; en uppfordrande rapport från ett politiskt mikrokosmos i Småland; ett lyhört samtal om tro och identitet: kön, normer och tillhörighet; ett vittnesmål om att arbeta som polis i ett ojämlikt samhälle; en lathund om kväkersk jämlikhet i praktiken; och reflektioner efter en resa bland de historiska fredskyrkorna.

Den inledande och äldsta texten är utdrag ur 1700-talskväkaren John Woolmans essäer mot slaveriet och fattigdomen och utgör en given historisk startpunkt.

Beställ Erfarenheter (pris 100 kr) här.