Från ett nyårsfirande på kväkarvis

Från ett nyårsfirande på kväkarvis

Vi är elva människor som samlas på eftermiddagen den 30 december på Svartbäckens retreatgård för att följa den av kväkarna utprovade och fungerande strukturen av stilla samvaro. Tillsammans skapar vi en utgång ur det gångna och en port till det nya året. Efter lunch på Nyårsdagen åker vi hem och då vet vi vad vi vill med vårt liv 2014 och har kärleksfullt lärt känna varandras förhoppningar inför det nya året.

De som tidigare deltagit i en kväkarretreat känner igen de dagliga programpunkterna. Med en skillnad: vi besluter att samtala med varandra under de lediga stunderna. Alla sysslor delas.

Rörelsemeditation, uppmärksam vandring i naturen, samtal ur tystnaden, cirkeldans, lekar, sång, berättelser, andakter och spontana infall fyller tiden vi lever tillsammans på Svartbäcken.

Vi äter den bästa maten. Siv och Stefan Stefansson har handlat ekologiska råvaror och vi lagar den vegetariska maten gemensamt. På Nyårsafton bidrar vi med de rätter vi har tagit med oss.

Nyårsfirandets höjdpunkt blir vår stilla andakt kring midnatt. Tio minuter före tolv sitter vi i en tyst cirkel i andaktsrummet med ett ljus i mitten och lyssnar till det tilltagande ljudet av raketer och smällare, som kulminerar vid tolvslaget och avklingar tills vi öppnar ögonen igen tio minuter senare. Sedan dansar vi till brasilianska rytmer.

Ett varmt tack till Torbjörn som med varsam och erfaren hand leder oss. Tack till oss alla som delar denna nya erfarenhet med varandra, en erfarenhet som vi önskar kunde upprepas vid nästa årsskifte. Ett Nyårsfirande på kväkarvis.

— Gerhard Vitek