Kväkare i manifestation för fred i Paris

Kväkare i manifestation för fred i Paris

STOP FUELLING WAR

Det finns en annan väg! – än den som vapenindustrin beskriver som vägen till säkerhet. Kväkare i Europa arbetar genom Quaker Council for European Affairs (QCEA) och organisationen Stop Fuelling War för fredsbyggande. När vi bygger fred tillsammans handlar säkerhet inte längre om att militarisera nationsgränser eller att skapa terror genom ökad vapenarsenal, utan om att bygga tillit mellan människor. Att inse att fred är vägen till fred. Och att våld föder våld.

Genom Stop Fuelling War deltog i juni fem svenska kväkare i manifestationer utanför världens största vapenmässa i Villepinte, Paris. Mässan samlade drygt 57 000 besökare och cirka 1800 utställare. Från Sverige deltog 17 branschföretag. I SAAB:s monter visades bland annat granatgeväret Carl Gustaf. SAAB skriver inför mässan att ”Intresset för lätta, portabla vapen är större än någonsin.” Carl Gustaf är sedan länge en svensk försäljningssuccé.

De franska vapenproducenternas mässarrangörer, Coges and Gicat, samarbetar med franska försvarsministeriet och drar sig inte för att inbjuda delegationer från krigförande länder, från länder som uppenbart kränker mänskliga rättigheter och från diktaturer.

Tillsammans med kväkare från ett 10-tal länder i Europa inledde vi mässveckan med att, under tystnad och med banderoller (se nedan), i en timme stilla vandra runt det kvarter i centrala Paris där mässarrangörerna har sitt kontor.

Vi förflyttade oss sedan till mässområdet i Villepinte, mötesplatsen för vapenhandlare från hela världen. Här skakar de hand med varandra, med krigsherrar och med officiella representanter från över 100 nationer.

Det är här vi står, vid ingången till mässområdet och hälsar besökarna god morgon, söker ögonkontakt och lämnar flygblad. Vårt budskap är att vapen inte givit oss en hållbar fred och att vi behöver stärka ickevåldsliga fredssträvanden på alla nivåer. Vi behöver ett nytt paradigm.

Mässans tema är Defense and Security – försvar och säkerhet. De som stannar för att samtala med oss vill gärna lyfta fram att det är just säkerhet som de arbetar för. Vårt svar är att det gör vi också; ett svar som kan öppna för dialog. Och trots att de flesta skyndar förbi, så har de ändå läst budskapen på våra banderoller: War is Overarmed, Peace is Underfunded (ett uttalande av Ban-Ki-Moon) och Violence breeds Violence – våld föder våld.

Fred bygger vi tillsammans. På flygbladet står att ”Ja, vi vet att det är komplicerat, men det finns fungerande alternativ.”

Fredsbyggande arbete är enda vägen. Välkommen att stödja Stop Fuelling War!
stopfuellingwar.org

I manifestationerna deltog Annika Hultman Löfvendahl, Julia Ryberg, Görel Råsmark, Amit Sen och Ann-Kristin Åklint.