Amnesti för ensamkommande

Amnesti för ensamkommande

Vännernas Samfund, Kväkarna i Sverige, ställer sig bakom uppropet ”Håll ihop Sverige”. Tillsammans med andra organisationer stöder vi därmed följande krav: Vi kräver permanenta uppehållstillstånd för alla Sveriges ensamkommande ungdomar, av alla nationaliteter, som varit här i mer än ett år.

Det är med djup sorg som en del av oss i samfundet har fått erfara hur många ensamkommande barn och unga som farit illa, genom att de  mänskliga rättigheterna och asylrätten har urholkats så totalt. Detta är ett kollektivt trauma och påverkar hela samhällskroppen. Många familjer i Sverige har tagit emot de unga som en i familjen. De har förlorat och förlorar sina nya barn, söner och döttrar, när de blir deporterade. En del tar sina liv.

Vi erkänner den oerhörda smärta och det lidande som alla inblandade under de senaste åren har varit utsatta för, i sin kamp för amnesti. Många ensamkommande barn och unga har inga familjer att komma till, utan lever i ett skuggsamhälle på gatorna i Sverige. I skrivande stund är de ca 11000, enligt Röda Korset. 

Vi tror på människans obestridda värde oberoende av hennes arbetsförmåga. Vi vill att Sverige ska respektera de mänskliga rättigheterna och ge skydd och trygghet för unga människor på flykt från fara, krig och förtryck.

flyktingamnesti.se finns mer information om uppropet.

– Vännernas Samfund, Kväkarna i Sverige.